Ιατρείο, Τσιμισκή 38, Θεσσαλονίκη:
2310 225 929
Ιατρείο, Κλινική Γένεσις:
2310 984 575

Πρότυπο κέντρο διερεύνησης και θεραπείας υπογονιμότητας

BLOG

Σχέση εμβολίου για covid19 & εγκυμοσύνης (ΕΟΔΥ)

Αγαπητοί φίλοι,

 

Πολλοί από εσάς μου εκφράσατε τους προβληματισμούς σας αναφορικά με τον εμβολιασμό για την προστασία από το covid19 και εγκυμοσύνης.

Σας παραθέτω παρακάτω ένα απόσπασμα από Δελτίο Τύπου σχετικά με την Ενημέρωση για τον Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης κατά  νόσου Covid – 19, από την Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μ. Θεοδωρίδου, τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους και τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη    

 

Αθήνα 11 Ιανουαρίου 2021

«...Ήδη με τον εμβολιασμό των υγειονομικών, εμβολιάστηκαν και πολλές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Αυτό έφερε στο προσκήνιο ένα ερώτημα σημαντικό που απασχολεί πολλούς. Εάν, δηλαδή, ο εμβολιασμός για την Covid είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της κύησης. Και θα πρέπει να θυμίσω ότι η περίοδος της εγκυμοσύνης ανέκαθεν προσεγγιζόταν με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία και για τα θέματα εμβολιασμών, μέχρι να είναι πέρα για πέρα αποδεδειγμένα, evidence based, ότι δεν εγκυμονεί ο εμβολιασμός κανένα κίνδυνο για το έμβρυο και την ίδια την έγκυο.

Υπάρχει ήδη πολυετής εμπειρία με το εμβόλιο της γρίπης και με το εμβόλιο διφθερίτιδας, τετάνου και κοκκύτη.

Το εμβόλιο της Covid ως μόριο και ως τρόπο δράσης, φαίνεται ότι είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση ή στην έγκυο ή στο κύημα.

Εν τούτοις, επειδή οι κλινικές μελέτες που έγιναν δεν περιλαμβάνουν ομάδες εγκύων, η επίσημη σύσταση από τους φορείς τους υπεύθυνους για τα λοιμώδη νοσήματα, τους εμβολιασμούς, όπως το CDC, είναι ότι κατά την διάρκεια της κύησης να μην γίνεται εμβόλιο κατά του κορονοιού.

‘Όμως, στη περίπτωση που γίνει το εμβόλιο οπωσδήποτε δεν συνιστάται διακοπή κύησης.

Και μία σύσταση η οποία αναθεωρήθηκε, είναι η σύσταση που γινόταν πριν λίγες ημέρες μόλις, ότι μετά τον εμβολιασμό για την Covid να μην προγραμματίζεται κύηση. Μετά τον εμβολιασμό μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε διάστημα ο προγραμματισμός για μία εγκυμοσύνη.

Αυτό είναι απόλυτο, ότι δεν γίνεται εμβόλιο κατά την κύηση;

Υπάρχουν δύο περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να σταθούμε. Είναι η έγκυος η οποία λόγω επαγγέλματος, παραδείγματος χάριν μία νοσηλεύτρια, βρίσκεται σε μία συνεχή έκθεση με τον ιό και η δεύτερη περίπτωση είναι η ίδια η έγκυος να έχει ένα υποκείμενο πρόβλημα.

Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις πρέπει να ζυγίσει τον κίνδυνο από την ίδια τη λοίμωξη και φαίνεται ότι και η λοίμωξη με τον κορονοιό είναι ανάλογη με την λοίμωξη με τον ιό της γρίπης, δηλαδή είναι αυξημένος ο κίνδυνος και για την έγκυο, αλλά και για το κύημα. Οπότε σε αυτή την περίπτωση, η ζυγαριά θα κλείνει υπέρ του εμβολιασμού σε αυτή την περίπτωση και της εγκύου.

Κι αφού αναφέραμε ότι το mRNA είναι ένα μόριο που ο τρόπος που δρα δεν μπορεί να επηρεάσει ούτε την έγκυο, ούτε το κύημα, πόσο μάλλον το βρέφος όταν θηλάζει. Δεν θα στερήσουμε επομένως, λόγω του εμβολιασμού, σε καμία μητέρα να δώσει το πολύτιμο αγαθό που είναι το μητρικό γάλα για το βρέφος της.

eody.gov.gr

Τύπος – Άρθρα

articel

Μεγαλυτερη ηλικια

Τι ειναι η Εξωσωματικη Γονιμοποιηση

Περιοδικό υγεία

Περιοδικό Γυναίκα

Close up

Τύπος

Πρώτο ραντεβού μαζί μας

Ενημερωθείτε για το τι πρέπει να έχετε στο πρώτο ραντεβού και επιλέξτε πιθανή ημερομηνία

Εξωσωματική γονιμοποίηση Ζερβακάκου Γλυκερία  κατασκευή ιστοσελίδων θεσσαλονίκη