Ιατρείο, Τσιμισκή 38, Θεσσαλονίκη:
2310 225 929
Ιατρείο, Κλινική Γένεσις:
2310 984 575

Πρότυπο κέντρο διερεύνησης και θεραπείας υπογονιμότητας

BLOG

Jean Purdy. Η ξεχασμένη πρωτοπόρος

 

Η Jean Purdy ήταν αναπόσπαστο μέρος της δημιουργίας, της ανάπτυξης και της επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, ωστόσο, ακόμη και σήμερα, το όνομα της σπάνια αναφέρεται.

Η Jean Marian Purdy ήταν ένας από τους τρεις επιστήμονες, μαζί με τον Sir Robert Edwards και τον Dr Patrick Steptoe που η πρωτοποριακή δουλειά τους οδήγησε to 1978 στη γέννηση του πρώτου μωρού από εξωσωματική γονιμοποίηση, της Louise Brown.  

Σε ηλικία 23 ετών, η Jean έχοντας σπουδάσει νοσηλευτική έκανε αίτηση για τη θέση του βοηθού έρευνας στο Physiological Laboratory στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.  Έτσι, άρχισε η συνεργασία της με τον Robert Edwards και τον γυναικολόγο Dr Patrick Steptoe το 1968, δέκα χρόνια πριν την πρώτη επιτυχημένη εγκυμοσύνη με εξωσωματική.

Έγινε η πρώτη εμβρυολόγος και ανέπτυξε τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα στα εμβρυολογικά εργαστήρια. 

Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που είδε, αναγνώρισε και περιέγραψε το σχηματισμό της πρώτης ανθρώπινης βλαστοκύστης και ο ρόλος της σαν εμβρυολόγος, την οδήγησε να είναι ο πρώτος άνθρωπος που είδε τις επιτυχημένες κυτταρικές διαιρέσεις του εμβρύου που έμελλε να είναι η Louise Brown.

Παρόλες τις επιτυχίες, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας αρνήθηκε επανειλημμένα να χρηματοδοτήσει τη θεραπεία με εξωσωματική γονιμοποίηση. Το 1980 η Jean οργάνωσε την πρώτη Κλινική – το Bourne Hall στο Cambridgeshire -  όπου τα ζευγάρια μπορούσαν να βοηθηθούν από τη θεραπεία με εξωσωματική γονιμοποίηση και υπό την επίβλεψη της γεννήθηκαν περισσότερα από 500 μωρά.

Η Jean δεν είχε μόνον κεντρικό ρόλο στη διαχείριση η του εμβρυολογικού εργαστηρίου αλλά και στην επιστημονική εργασία και αναγνωρίζοντας το έργο της, συνέγραψε με τους Edwards και Steptoe 26 ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις μεταξύ του 1970 και 1985.

Η συνεργασία τους συνεχίστηκε μέχρι το θάνατο της από καρκίνο σε ηλικία 39ετών.

Ο Sir Robert Edwards προσπάθησε πολλές φορές να επιτύχει την αναγνώριση της.

Στην αυτοβιογραφία του που δημοσιεύτηκε το 1989 έγραψε :  «Η συνεργασία με την Jean ήταν πολλή σημαντική. Δεν ήμασταν μόνον ο Patrick και εγώ. Ήμασταν τρεις.......  ήταν η υπομονετική βοηθός χωρίς την οποία, η εργασία μας δεν θα ήταν δυνατή.......»

Και το 1998, στην ομιλία του στο Marakesh για την 20η επέτειο της πρώτης επιτυχημένης εξωσωματικής γονιμοποίησης, υπενθύμισε σε όλους:

 «Ήταν 3 οι πρωτοπόροι στην εξωσωματική γονιμοποίηση, όχι μόνον 2»

«Η Jean Purdy ταξίδευε μαζί μου στο  Oldham επί 10 χρόνια και έχει συμβάλει στην έρευνα όσα και εγώ. Μάλιστα, θεωρώ ότι έχει συνεισφέρει το ίδιο όπως ο  Patrick Steptoe και εγώ.

Ο Sir Robert Edwards τιμήθηκε το 2010 με το Nobel Φυσιολογίας / Ιατρικής για την ανάπτυξη της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ο Patrick Steptoe και η Jean Purdy πέθαναν το 1988 και 1985 αντίστοιχα και το βραβείο Nobel δεν δίνεται μετά θάνατο.

Sources and References

University of Cambridge: The archive of Professor Sir Robert Edwards, IVF pioneer, reveals his personal struggles: for recognition of an unsung female colleague and fair access to treatment for all University of Cambridge. Published 10 June 2019

BioNews: Call to remember «forgotten» IVF pioneer Jean Purdy, 11 September 2017

Bourne Hall Fertility Clinic : Our Blog: Jean Purdy IVF pioneer celebrated with memorial service, posted 21 July 2018

Jean Purdy The forgotten IVF pioneer Science Museum Blog by Connie Orbach, 9 July 2018

Τύπος – Άρθρα

articel

Μεγαλυτερη ηλικια

Τι ειναι η Εξωσωματικη Γονιμοποιηση

Περιοδικό υγεία

Περιοδικό Γυναίκα

Close up

Τύπος

Πρώτο ραντεβού μαζί μας

Ενημερωθείτε για το τι πρέπει να έχετε στο πρώτο ραντεβού και επιλέξτε πιθανή ημερομηνία

Εξωσωματική γονιμοποίηση Ζερβακάκου Γλυκερία  κατασκευή ιστοσελίδων θεσσαλονίκη