Ιατρείο, Τσιμισκή 38, Θεσσαλονίκη:
2310 225 929
Ιατρείο, Κλινική Γένεσις:
2310 984 575

Πρότυπο κέντρο διερεύνησης και θεραπείας υπογονιμότητας

Διάγνωση Υπογονιμότητας

text

Από την αρχική διερεύνηση της υπογονιμότητας, την διάγνωση και την θεραπεία, σκοπός μου είναι να σας βοηθήσω να πετύχετε τους στόχους σας, να ολοκληρώσετε την οικογένεια σας.

Η υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται τόσο στον άνδρα, όσο και στην γυναίκα, ή και σε συνδυασμό και των δύο. Γι’ αυτό και η προσέγγιση στην εκτίμηση της υπογονιμότητας ενσωματώνει πάντοτε και τα δύο μέλη του ζευγαριού.

Στο αρχικό ραντεβού, ο στόχος είναι να προσδιορισθεί η πιθανή αιτία της υπογονιμότητας και να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό πλάνο θεραπείας. Το πρώτο βήμα είναι ένα ολοκληρωμένο ιστορικό και συμπληρώνεται από τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Ακολουθεί μια περιγραφή των πλέον συνήθων διαγνωστικών εξετάσεων σε σχέση με τη γυναικεία και ανδρική υπογονιμότητα:

Διερεύνηση Ανδρικής Υπογονιμότητας

Σπερμοδιάγραμμα

To Σπερμοδιάγραμμα γίνεται με κριτήρια κατά WHO (World Health Organization), είναι απαραίτητη εξέταση στην αρχική διερεύνηση της υπογονιμότητας και δίνει πληροφορίες για την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος και των σπερματοζωαρίων.

Ωστόσο, οι παράμετροι του σπέρματος, δεν έχουν πάντοτε σχέση με την γονιμοποιητική ικανότητα του σπέρματος και συνεπώς είναι αδύνατον να προβλεφτούν οι πιθανότητες εγκυμοσύνης στηριζόμενοι στα αποτελέσματα του σπερμοδιαγράμματος.

Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να ενδείκνυνται και γενετικές εξετάσεις όπως οι παρακάτω.

Μελέτη απόπτωσης του DNA σπερματοζωαρίων (DNA fragmentation)

Η απόπτωση – ο προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος των σπερματοζωαρίων – χαρακτηρίζεται από θρυμματισμό του DNA των σπερματοζωαρίων. Υψηλά ποσοστά θρυμματισμών του DNA επηρεάζουν την εξέλιξη των εμβρύων και σχετίζονται με μειωμένες πιθανότητες επιτυχίας, διότι τα έμβρυα αυτά, δεν μπορούν να εξελιχτούν και να δώσουν ένα υγιές μωρό.

Δείγματα στα οποία μόνον έως 15% των σπερματοζωαρίων έχουν θρυμματισμένο DNA, θεωρούνται ότι έχουν υψηλό δυναμικό να σχηματίσουν βιώσιμα έμβρυα, οι πιθανότητες ωστόσο μειώνονται, όταν τα ποσοστά των θρυμματισμών του DNA των σπερματοζωαρίων αυξάνονται. Υψηλά ποσοστά θρυματισμένου DNA – >29% – επηρεάζουν την ποιότητα και την εξέλιξη των εμβρύων.

FISH (Fluorescent In Situ Hybridization)
Με τον Μοριακό Κυτταρογενετικό έλεγχο εξετάζεται το ποσοστό των ανευπλοειδιών (αριθμητικών χρωμοσωμικών ανωμαλιών που προκαλούνται κατά την κυτταρική διαίρεση της μείωσης) στα σπερματοζωάρια.

Το ποσοστό ανευπλοειδιών στο σπέρμα, φυσιολογικά, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 5%.

Διερεύνηση Γυναικείας Υπογονιμότητας

Εκτίμηση των αποθεμάτων των ωαρίων και της ωοθηκικής λειτουργίας

Η εκτίμηση της ωοθηκικής λειτουργίας και των αποθεμάτων ωαρίων είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στην αρχική εκτίμηση της υπογονιμότητας. Η αναγνώριση μειωμένων αποθεμάτων ωαρίων κατά την αρχική διερεύνηση της υπογονιμότητας σε μια γυναίκα, καθορίζει και την επιλογή και το είδος της θεραπείας, μια που αυτή εξατομικεύεται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε ζευγαριού και περιλαμβάνει :

  • Έλεγχο των ορμονών FSH, LH και οιστραδιόλης την 2η ή 3η ημέρα της περιόδου.
  • Anti-Mullerian Hormone (ΑΜΗ). Η εξέταση αυτή μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ημέρα του κύκλου.
  • Υπερηχογραφικό έλεγχο των ωοθηκών για μέτρηση των ωοθυλακίων διαμέτρου 2 -10 mm (AFC) και του όγκου των ωοθηκών.

Εάν υπάρχουν ενδείξεις πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας συνιστώνται επιπρόσθετα και γενετικές εξετάσεις.

Έλεγχος των ορμονών που επηρεάζουν την αναπαραγωγική λειτουργία όπως εξετάσεις του θυρεοειδούς ή της προλακτίνης περιλαμβάνονται επίσης στην αρχική διερεύνηση.

Εκτίμηση της ενδομήτριας κοιλότητας και των σαλπίγγων
  • Ο υπερηχογραφικός έλεγχος της μήτρας μας δίνει πληροφορίες για το μέγεθος και την υφή της μήτρας.
  • Η υστεροσαλπιγγογραφία είναι η εξέταση που γίνεται συνήθως σαν πρώτο βήμα στην εκτίμηση της διαβατότητας των σαλπίγγων. Η εξέταση αυτή δίνει επίσης μια πιο λεπτομερή εικόνα της ενδομήτριας κοιλότητας και γίνεται στο πρώτο μισό του κύκλου, συνήθως από την 8η μέχρι την 12η ημέρα.
  • Saline-Infusion Sonography (SIS) είναι μία καινούργια τεχνική υπερήχου και μας επιτρέπει να δούμε και να διαγνώσουμε επακριβώς εάν υπάρχουν πολύποδες ή ινομυώματα που προβάλλουν μέσα στην ενδομήτρια κοιλότητα.
  • Υστεροσκόπηση ή Λαπαροσκόπηση. Εφόσον ενδείκνυται, παρέχει το πλεονέκτημα ότι μπορούμε να δούμε απευθείας την ανατομία της ενδομήτριας κοιλότητας, ή των σαλπίγγων καθώς και των υπολοίπων οργάνων της πυέλου.

Πρώτο ραντεβού μαζί μας

Ενημερωθείτε για το τι πρέπει να έχετε στο πρώτο ραντεβού και επιλέξτε πιθανή ημερομηνία

Εξωσωματική γονιμοποίηση Ζερβακάκου Γλυκερία  κατασκευή ιστοσελίδων θεσσαλονίκη