Ιατρείο, Τσιμισκή 38, Θεσσαλονίκη:
2310 225 929
Ιατρείο, Κλινική Γένεσις:
2310 984 575

Πρότυπο κέντρο διερεύνησης και θεραπείας υπογονιμότητας

BLOG

Απορίες για την υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή την περίοδο της πανδημίας.

Αγαπητοί μας φίλοι,

 

Παρακάτω θα θέλαμε να σας απαντήσουμε σε κάποιες έυλογες απορίες σας αναφορικά με τη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής την περίοδιο του κοροναϊου.

 

1. Είναι ασφαλές να μείνω έγκυος κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Αναγνωρίζουμε ότι οι γυναίκες που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης ή που επιθυμούν να συλλάβουν, αντιμετωπίζουν ανησυχία και άγχος αυτή τη στιγμή. Οι τρέχουσες έρευνες όσοναφορά τον COVID-19 και τις επιπτώσεις του στη γονιμότητα είναι περιορισμένες. Ωστόσο, επί του παρόντος τα διαθέσιμα στοιχεία δεν απαγορεύουν σε μια γυναίκα να μείνει έγκυος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και δεν υποδηλώνουν σοβαρές συνέπειες για την ανάπτυξη του μωρού και τις γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη. Καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να εξελίσσεται, η πιθανότητα να νοσήσει μία γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης με COVID19 είναι ίδια με εκείνη που έχει μια γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας, που δεν είναι έγκυος. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δε φαίνεται ότι οι έγκυες γυναίκες που νοσούν με COVID19 να έχουν βαρύτερα συμπτώματα ή πιο σοβαρές επιπλοκές. Ωστόσο, οι ίδιες θα πρέπει να περιορίσουν την έκθεση τους στον ιό, ακολουθώντας τις οδηγίες για τα μέτρα προφύλαξης του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

2. Ο Covid-19 επηρεάζει τη γονιμότητα στον άνδρα και τη γυναίκα;

Τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν έως σήμερα σχετικά με τον κορονοϊό και την παρουσία του σε κύτταρα και ιστούς του σώματος δεν φαίνεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο γυναικείο ή το ανδρικό γεννητικό σύστημα. Τα ωάρια, τα σπερματοζωάρια και τα έμβρυα είναι ασφαλή, καθώς ο ιός δε φαίνεται να μεταδίδεται μέσω αυτών.

3. Μπορώ να αναβάλλω την έναρξη θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης ή αυτό θα επηρεάσει την πιθανότητα εγκυμοσύνης;

Η αναβολή της θεραπείας είναι μια δύσκολη απόφαση. Τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεση μας σχετικά με την επίπτωση του κορονοϊού, όσον αφορά τη γονιμότητα, όσο και στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης είναι καθησυχαστικά αλλά περιορισμένα. Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η καθυστέρηση της θεραπείας για έναν ή δύο μήνες θα επηρεάσει τελικά την ικανότητά σας να αποκτήσετε παιδί, ακόμη και αν έχετε ανησυχίες σχετικά με την προχωρημένη ηλικία και / ή τη μειωμένη αποθεματική των ωοθηκών.

4. Υπάρχει η επιλογή της κρυοσυντήρησης του γενετικού μας υλικού (ωάρια, έμβρυα) και της αναβολής της εμβρυομεταφοράς σε μεταγενέστερο στάδιο; Πόσο ασφαλής είναι η κρυοσυντήρηση των ωαρίων και των εμβρύων;

Όταν κάποιος νοσήσει από COVID19 είναι πιθανό να απαιτηθεί η χορήγηση φαρμάκων που δεν ενδείκνυνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η κρυοσυντήρηση επιτρέπει σε ένα ζευγάρι να αναβάλλει την εμβρυομεταφοράγια τώρα και να τη μεταθέσει αργότερα, προκειμένου να υπάρξουν περισσότερα επιβεβαιωμένα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας. Η μέθοδος της κρυοσυντήρησης δε μειώνει την πιθανότητα εγκυμοσύνης, γεγονός που έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά από αρκετές μελέτες τα τελευταία χρόνια.

5. Πρόσφατα διαγνώσθηκα με κακοήθη νόσο και πρόκειται να υποβληθώ σε χημειοθεραπεία. Μπορώ να προχωρήσω με ασφάλεια σε κρυοσυντήρησηκατά το διάστημα της πανδημίας COVID19;

Η χημειοθεραπευτική αγωγή έχει γοναδοτοξική επίδραση. Για αυτό το λόγο, η  διατήρηση της γονιμότητας με κρυοσυντήρηση του γεννητικού υλικού θεωρείται επείγουσα διαδικασία σε μια τέτοια περίπτωση. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων, σπέρματος, ή εμβρύων είναι απόλυτα ασφαλής και επιτρέπει την διατήρηση γεννητικού υλικού για μεγάλο χρονικό διάστημα.

6. Αν νοσήσω από COVID19 πότε μπορώ να μείνω έγκυος;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εναπόκειται στο πόσο γρήγορα έχει αναρρώσει κανείς από τον ιό. Είναι σημαντικό για μία γυναίκα, που έχει διαγνωστεί με COVID19, να περιμένει την πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων, προτού μείνει έγκυος. Το ενδεχόμενο μιας εγκυμοσύνης σε άτομο που δεν έχει αναρρώσει πλήρως από τον COVID19 μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, με τον ίδιο τρόπο που θα οδηγούσε όποια άλλη αναπνευστική λοίμωξη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

7. Πως επηρεάζει ο COVID19 το έμβρυο μου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τα νέα είναι καθησυχαστικά μέχρι στιγμής, καθώς σύμφωνα με έρευνες ο COVID-19 δεν μεταδίδεται από τη μητέρα στο μωρό. Δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης από μητέρα σε μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωστόσο τα δεδομένα είναι περιορισμένα. Ενώ έχουν αναφερθεί περιπτώσεις πρόωρων τοκετών σε γυναίκες με σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις, δεν φαίνεται να υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν άλλους κινδύνους.

8. Πως επηρεάζεται η θεραπεία μου στο χώρο του ιατρείου από τις τελευταίες εξελίξεις;

Ακολουθώντας πιστά τις προδιαγραφές που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) και από την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM), το ιατρείο πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για τη σταδιακή επαναλειτουργία του, λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα πρόληψης, προστασίας, ασφάλειας και υγιεινής.

Όσον αφορά τα ζευγάρια που είναι αναγκαίο να συνεχίζουν τις θεραπείες γονιμότητάς τους, οι ίδιοι θα πρέπει να ελεγχθούν υποχρεωτικά για συμπτώματα Covid-19, να αποδεχθούν κάθε μέτρο προστασία και πρόληψης για τον ιό και να υπογράψουν συναίνεση για εμβρυομεταφορά.

Τύπος – Άρθρα

articel

Μεγαλυτερη ηλικια

Τι ειναι η Εξωσωματικη Γονιμοποιηση

Περιοδικό υγεία

Περιοδικό Γυναίκα

Close up

Τύπος

Πρώτο ραντεβού μαζί μας

Ενημερωθείτε για το τι πρέπει να έχετε στο πρώτο ραντεβού και επιλέξτε πιθανή ημερομηνία

Εξωσωματική γονιμοποίηση Ζερβακάκου Γλυκερία  κατασκευή ιστοσελίδων θεσσαλονίκη